La Conciergerie

La Conciergerie

La Conciergerie is een oud gebouwencomplex en staat op het Île de la Cité, vlak bij de Notre Dame. Het maakt nu deel uit van het Paleis van justitie. De Conciergerie is een restant van de oude zalenreeks van St. Pol, een groot paleis dat ooit op het Île de la Cité stond. Daarvan resteren alleen fragmenten, de Conciergerie, een grote zaal en de Sainte-Chapelle. Hoewel de conciergerie een openbaar en geen militair gebouw is, heeft de gotische architectuur toch enkele militaire elementen.

Filips IV de Schone (1285-1314) liet de conciergerie begin 14e eeuw bouwen door de architecten Nicolas des Chaumes en Jean de Saint-Germer. Het was de zetel van de Comte des Cierges (graaf der kaarsen), die de scepter zwaaide over belastingen en huisvesting. In 1358 verhuisde de koninklijke familie naar het Louvre. Vanaf 1391 deed de conciergerie dienst als staatsgevangenis voor soms wel 1200 gevangenen.

Een bezoek aan de Conciergerie is goed te combineren met een bezoek aan Sainte-Chapelle. Kijk op de website of bij de ingang van de gebouwen voor een ‘combi-ticket’.

Adres: 2 Boulevard du Palais, 75001 Paris
Metro: Cité

[huge_it_maps id=”79″]