Opéra Garnier

Opéra Garnier

Dit is het grootste operagebouw ter wereld met een oppervlakte van ruim 11.000 m². Het gebouw is 125 meter breed, 173 meter lang en 73,6 meter hoog.

De operazaal biedt plaats aan 2131 toeschouwers en de scène, zo’n 1200 m², kan 450 artiesten bevatten. De kroonluchter die in de centrale zaal hangt weegt 6 ton en werd door Garnier zelf ontworpen. Het weelderige interieur heeft een grote foyer, een trapopgang van diverse marmersoorten, een door Isidore Pils gedecoreerd gewelf en een plafond dat in 1964 door Marc Chagall werd beschilderd met een soort olympus waarmee hij eer betoonde aan 14 ballet en muziekcomponisten met hun respectievelijke werken.

Het gebouw is onder meer bekend omdat Het spook van de opera (een roman van Gaston Leroux) zich er afspeelt. Het spook zou verantwoordelijk zijn voor talloze conflicten en delicten. Men beweerde dat een merkwaardig misvormd wezen rondspookte in de ondergrondse gangen van de opera. In de opera worden tegenwoordig vooral balletvoorstellingen gehouden; de operafunctie is grotendeels overgenomen door Opéra Bastille. – Bron: Wikipedia

Adres: 8 Rue Scribe, 75009 Paris
Metro: Palais Garnier
Openingstijden: Variërend – kijk op de site voor actuele tijden
Entree: 8 euro