Place de la République

Place de la République

De Place de la République is een plein in de Parijse wijk La République, precies op de grens van het 3e, het 10e en het 11e arrondissement. Op de locatie van de Place de la République stond vroeger een toegangspoort tot de stad: de Porte du Temple.Deze was gebouwd in de 14de eeuw onder Karel V. In 1811 werd het standbeeld Château-d’Eau er ingehuldigd.

Hier richtte Alexandre Dumas in 1847 het Théatre Historique op, waar historische toneelstukken te zien waren. Bij de openingsvoorstelling van Dumas’ La Reine Margot stond het publiek twee dagen en nachten in de rij om kaarten te bemachtigen. Later werd het theater omgedoopt in Théatre Lyrique, waar in 1859 de opera Faust van Charles Gounod in première ging.

In 1854 werd het plein op de schop genomen door de ingrijpende stedenbouwkundige plannen van Baron Haussmann. Op het plein kwam een kazerne met 3200 soldaten. Via de boulevards kon deze troepenmacht snel tot bij mogelijke haarden van opstand geraken (zoals de faubourg Saint-Antoine). Het nieuwe plein kwam in 1862 gereed onder zijn huidige naam.

In 1883 werd er het Monument voor de Republiek van de broers Léopold en Charles Morice geplaatst. Dit beeld verving het beeld van Aimé-Jules Dalou dat tegenwoordig op de Place de la Nation staat.

Adres: Place de la République, 75003 Paris, France
Metro
: République

[huge_it_maps id=”81″]