Pont de Bir-Hakeim

Pont de Bir-Hakeim

Na Pont Alexandre III is Pont de Bir-Hakeim misschien wel de mooiste brug van de Franse hoofdstad. De Pont de Bir-Hakeim is een brug over de rivier de Seine en is gebouwd tussen 1903 en 1905. De Pont de Bir-Hakeim verbindt het 15e arrondissement aan de zuidzijde van de Seine met het 16e arrondissement aan de noordoever. In het midden van de Seine ligt het Île aux Cygnes, waar de brug een verbinding mee heeft.

De stalen brug is de tweede brug die op deze locatie is gebouwd. De eerste brug was gebouwd in 1878, maar is in de jaren 1903 – 1905 vervangen door de huidige boogbrug die een afstand overbrugt van 237 meter. Pont de Bir-Hakeim bestaat uit twee verdiepingen en is ontworpen door Jean-Camille Formigé, Louis Biette. De onderste verdieping is geschikt voor autoverkeer en voetgangers. Op de bovenste verdieping is een spoor aangelegd waar de Parijse metrolijn 6 gebruik van maakt. De spoorlijn wordt ondersteund door metalen pilaren, die enkel boven het Île aux Cygnes wordt afgewisseld met een stenen boog. Deze boog is gedecoreerd met vier beelden: la Science en le Travail van Jules Coutan en de beelden l’Électricité en le Commerce van Jean-Antoine Injalbert.

Oorspronkelijk heette de brug Viaduc de Passy, naar de oorspronkelijke naam van het 16e arrondissement. In 1948 is de brug hernoemd naar Pont de Bir-Hakeim, naar de Slag om Bir-Hakeim tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij deze slag vochten de Vrije Fransen in de Libische woestijn om een oase tegen het Afrikakorps van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel.

Er zijn diverse films op of bij de brug gedraaid, waaronder: Zazie dans le Métro, Last Tango in Paris, Peur sur la ville en Inception. (Bron: Wikipedia)

Metro: Bir-Hakeim / Passy