Place des Vosges

Place des Vosges

Place des Vosges (Vogezenplein) is het oudste plein van Parijs. Het plein ligt in Le Marais, een wijk in het 3e en 4e arrondissement. Het is ontworpen door Baptiste Cereau en was een van de eerste moderne grote pleinen in de West-Europese stedenbouw.

Het plein, dat vroeger bekend was als Place Royale, werd tussen 1605 en 1612 onder Hendrik IV gebouwd. Het werd voltooid onder Lodewijk XIII en er werd een standbeeld van deze koning geplaatst. Het plein van 140 bij 140 meter wordt omringd door 39 gelijk uitziende huizen, ieder gebouwd van rode stenen. Veel van deze huizen hebben een eigen bijzondere geschiedenis. Aan de noordelijke en zuidelijke wand staan het grotere Pavillon du Roi en het Pavillon de la Reine.

Tijdens de Franse Revolutie besloot het parlement het plein om te dopen. Het zou voortaan de naam dragen van het eerste departement dat zijn belasting zou afdragen aan de revolutionaire regering.
Het departement Vosges betaalde als eerste en werd met dit plein geëerd.

Na de revolutie werd de naam “Place des Vosges” aangehouden. Het vernielde standbeeld van Lodewijk XIII werd op 4 november 1829 vervangen door een stenen exemplaar. Het werd vervaardigd door Louis Dupaty en na diens dood in 1825 voltooid door Jean-Pierre Cortot. – Bron: Wikipedia

[huge_it_maps id=”43″]
Delen: